Krušnoman Duatlon

V sobotu 10.5.2014 se konal tradiční otvírák ČP v dlouhém triatlonu Krušnoman. Závod se koná v lyžařském areálu Klíny u Litvínova, kde je zajištěno výborné zázemí pro závodníky (sprchy, masáže, výřivka) i doprovod.

Vzdálenosti závodu jsou 5 km běhu – 80 km na kole (3 okruhy) a 15 km běhu (3 okruhy). Tratě jsou dost kopcovité, v běhu se vybíhá v každém okruhu místní sjezdovka a na kole se nastoupá cca 1400 m.

Profil jednoho okruhu na kole:
 
krusnoman profil truhlar duatlon

Kvůli vysokému převýšení jsem před závodem váhal, zda mám jet na časovkářské koze Maxbike nebo klasickém silničním kole s hrazdou. Nakonec jsem se rozhodl pro silničku a myslím, že jsem udělal dobře.

Závod byl odstrartován ve 12 hodin. Začalo se poměrně zhurta prudkým seběhem sjezdovky a následným výběhem. Snažil jsem se držet rychlejší tempo, abych si udělal menší náskok do depa a do prvního okruhu cyklistiky. To se mi víceméně podařilo a do depa jsem vbíhal jako první spolu s XXX s náskokem YYY na další skupinku (Coga, Wainer, Vabroušek, Holub).

Do poloviny prvního kola jsem jel na špici sám a čekal, kdy se přiřítí první konkurenti. Na otočce jsem už viděl, že Vašek Holub je těsně za mnou a ve stoupání po otočce mě také předehnal. Chvíli jsme se snažil držet s Vaškem krok, ale jeho to evidentně motivovalo ještě k většímu úsilí, a tak jsem jej nechal poodjet. Myslím, že to byl klíčový moment závodu, protože jet takovýmto tempem (380 W) ještě chvíli, tak bychom se asi brzo zatavili.  Další 2 kola mi Vašek pomalu ujížděl, ale jen o pár desítek vteřin. Měl jsem ho naštěstí stále nadohled. Překvapila mě spíše situace za námi. Nikdo z dalších jezdců se již k nám nepřiblížil, ale naopak jsme všem ujížděli. Nastolené tempo bylo opravdu vysoké, já bych řekl, že možná trošku vyšší než mělo být ☺. Každopádně na kole žádná krize nepřišla, a tak jsme se již těšili do závěrečného běhu.

Do druhého depa  přijel Vašek Holub s 40sekundovým náskokem, ale vybíhal jen s 20sekundovým. Za námi přijel jako třetí Ruda Cogan s 4minutovým zpožděním. První kolo běhu bylo těžké. Nevím, jestli bolely více ty prudké seběhy nebo následné výběhy, ale těch rovných úseků jsme si moc neužili. Vaška jsem chytil na otočce po 2 km, kde mi stačil povědět, jak je prošitej ☺. Abych pravdu řekl, nebyl jsem na tom o moc líp, a to jsme měli ještě 13 km před sebou.

Na Vaška jsem zvyšoval náskok každým kilometrem, ale trošku jsem se obával, aby nás nechytil někdo ze zadních pozic. Co jsem viděl, tak Ruda i Petr Vabroušek běželi výborně. Druhé kolo běhu bylo ještě horší než první, ale náskok na závodníky za mnou jsem si držel stále velký, takže nebylo kam spěchat. Do třetího kola jsem šel již s cílem doběhnout v klidu do cíle, abych nedostal nějakou kreč apod.  Poslední kolečko připomínalo spíše posouvání jedné nohy před druhou než běh. Doběhl jsem tedy v čase 3:41:57 na prvním místě. Druhý skončil Vašek Holub se ztrátou 3 minut a jako třetí doběhl Ruda Cogan se ztrátou 6 minut.

Obrovské díky patří Honzovi Kubešovi, který mě během celého závodu podporoval, předával výživu a hlásil mezičasy. Určitě má velký podíl na mém vítězství. Zároveň mi zapůjčil kola ZIPP 404 od společnosti www.speedweaponry.cz, díky kterým jsem zajel tak bezvadný čas cyklistické části.